StepAerobic - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

StepAerobic

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate
          Chat online

Cuprins

Ce este Step Aerobic-ul?

Exercitii de Step aerobic

Primele antrenamente de step aerobic au fost create in urma cu 25 de ani, dar inca este unul din cele mai populate stiluri de antrenament. Step aerobicul a fost invenat de Gin Miller, in jurul anul 1989. Practic, este un “upgrade” al aerobicului clasic, prin folosirea stepului si a altor accesorii menite sa creasca intensitatea: greutati pentru glezna, gantere mici, combinatii de pasi de dans cu kick-uri preluate din artele martiale.

Steper

Step aerobicul se distinge de alte forme ale gimnastici aerobice prin utilizarea unei platforme care isi poate ajusta inaltimea (steper). Inaltimea poate fi adaptate la nevoile individuale prin inserarea contratreptelor sub step. Orele de step aerobic sunt oferite de multe sali de gimnastica si centre de fitness, care au un programe de exercitii de grup.

Prin folosirea exercitiilor specifice step aerobicului, exercitiile fizice au devenit mai sigure pentru genunchi si spate, in timp ce pasii au devenit mai interesanti si mai solicitanti. Noile stiluri au adus si exercitii de forta si coordonare pentru trenul superior dar si elemente de mobilitate si echilibru pe step.

Practicand exercitiile de step aerobic, slabirea este accelerata, la fel ca si imbunatatirea aspectului general al corpului: picioare ferme, cu muschi definiti si alungiti, fese bombate si abdomen plat. Tehnicile noi aduc in plus elemenete de forta pentru brate si spate, iar exercitiile pentru abdomen pe step duc acest gen de clasa la un nivel deosebit. ...mai mult[1]

Prin ce se diferentiaza de exercitiile clasice?

Cristina , instructor step aerobic la GetFit Gym [2]
In primul rand, prezenta unor materiale ajutatoare precum platforma de step sau ganterele mici, greutatile pentru glezne.

Exercitiile de aerobic traditional sunt realizate in principal pe podea, in timp ce step-ul aerobic combina o serie de exercitii efectuate din pozitie verticala. Miscarea de baza este asemanatoare urcatului pe scari, totul fiind facut pe ritm de muzica.

Exercitiile de tip step aerobic presupun o atentie marita la pozitia corpului si la modul cum pasesti.

Este o activitate reconfortanta, cu miscari lente si controlate. Nu te va obosi atat de mult ca exercitiile aerobice, dar vei obtine rezultate similare. In timp, antrenamentele au evoluat si s-au diversificat foarte mult, urmarind probleme specifice: refacerea dupa accidentari, eliminarea stresului si obtinerea unei stari generale bune, remodelarea abdomenului sau a picioarelor, intarirea echilibrului si imbunatatirea flexibilitatii, cresterea mobilitatii, slabirea intr-un ritm placut si lipsit de presiune, activitatea fizica in timpul sarcinii, imbunatatirea vietii sexuale si, lista ramane deschisa. Fiecare poate adauga un nou element, in functie de obiective si de problemele preexistente. ...mai mult[3]

Avantajele orelor de step aerobic

Step aerobicul ajuta la arderea caloriilor si mentine greutatea corporala. Cantitatea de calorii arse depinde de viteza miscarilor, gradul de dificultate al pasilor, precum si de durata exercitiilui. Step aerobic reperezinta un antrenament fizic care ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.

Prin practicarea step aerobicului organimul va avea urmatoarele avantaje:

  • imbunatirea rezistentei fizice,
  • dezvoltarea flexibilitatii
  • tonus crescut pentru picioare, fese, brate si spate
  • rezistenta fizica
  • permite dezvoltarea grupelor musculare si determina reducerea stratului de grasime intr-un ritm mai rapid (cu 30%) decat intr-un curs traditional.
  • impactul pozitiv asupra sanatatii mintale, fiind recunoscut ca o modaliate distractiva de a scapa de stres.
  • dezvoltarea relatiilor sociale (datorita faptului ca orele de step aerobic sunt effectuate in grup).
  • nu in ultimul rand, step aerobicul este potrivit pentru toate varstele, costa putin si nu are restrictii. ...mai mult[1]

Ce mai trebuie sa stii despre Step aerobic?

  • Ce echipament este necesar?

Alegeti in general imbracamintea din bumbac, sau bumbac cu elastan. Vizitati magazinele de specialitate unde oferta este foarte variata. Incaltamintea trebuie sa fie comoda, cu talpa cat mai flexibila.

  • Cine-l poate practica?

Oricine poate incerca aceasta forma de miscare cu exceptia acelor persoane cu probleme grave de sanatate (probleme cardiace, articulare acute, respiratorii).

  • Cum se desfasoara ora de step?

In general ora incepe cu o usoara incalzire a musculaturii si a articulatiilor prin streching si miscari pregatitoare pentrul efortul ce va urma. Partea activa a orei presupune efectuarea unor miscari ritmate ce simuleaza urcatul unor trepte, insotite de miscari ale bratelor avand ca rezultat, tonifierea musculaturii si marirea fregventei cardiace. Se pot folosi pentru un efort mai intens, gantere(pentru brate) si saculeti de nisip pentru picioare. ...mai mult[4]

Indicatii

  • Stepper-ele sunt de diferite inaltimi, astfel cu cat inaltimea creste, dificultatea exercitului va fi marita.
  • Pozitonarea aparatului: stepper-ul trebuie pus pe o suprafata neteda.
  • Antrenamentul nu trebuie facut imediat ce s-a servit masa!
  • Pentru un antrenament eficient este bine sa se bea apa plata, chiar si in timpul antrenamentului.


Pentru imbunatatirea sanatatii precum si a conditiei fizice, trebuie tinut cont de urmatorii factori :

1. Intensitate

Nivelul de dificultate al exercitiilor trebuie sa depaseasca nivelul normal de impovarare a corpului, fara a ajunge insa la epuizare fizica sau la gafaire. O orientare optima pentru un antrenament corespunzator este PULSUL. Acesta trebuie sa atinga in timpul antrenamentului 70% si 85% din pulsul maxim.

2. Frecventa

Combinatia intre o alimentare sanatoasa, care trebuie compusa in functie de durata de antrenare precum si 2-3 antrenamente pe saptamana. Pentru mentinere in forma sunt suficiente 2 antrenamente pe saptamana, pentru imbunatatirea conditiei fizice si pentru modificarea greutatii corporale sunt necesare 3 antrenamente pe saptamana.

3. Compunerea antrenamentului

  • Faza de incalzire – trebuie marita usor temperatura corporala precum si frecventa respiratiei. Durata: 5 pana la 10 minute.
  • Faza de antrenare – se efectueaza exercitii de dificultate mai redusa, dupa care exercitii de dificultate mai ridicata timp de 15 pana la 30 minute.
  • Faza de relaxare – Durata: 5- 10 minute. Exercitii pentru intinderea musculaturii precum si exercitii mai usoare de gimnastica. Aceste exercitii imbunatatesc circulatia sanguina dupa faza de antrenare si pentru a preveni febra musculara.

4. Motivatie

Cheia unui program util de antrenare este regularitatea. Este bine de ales o ora si un loc fix pentru antrenare si sa va pregatiti mental pentru antrenament. Antrenati-va numai daca sunteti bine dispuse si urmariti-va telul. ...mai mult[5]

Unelte personale